top of page

Kongre Yapmadaki Misyonumuz Nedir?

Bilgilenmek, bilgilendirmek, müzakere etmek ve tartışmak gibi amaçlarla yapılan toplantılara kongre denir.
Tıp camiası , durağan olmayan bilim içeriği sebebiyle en çok kongreye ev sahipliği yapan bilim dallarından bir tanesidir. 
Her yıl binlerce tıp kongresi gerçekleştirilir. Kongrenin konusuna göre değişkenlik göstermekle beraber alandaki en önemli konular, o alandaki en yetkin kişiler tarafından anlatılır ve tartışılır. Bunlar tekdüze eğitimler değil karşılıklı tartışmayla gerçekleşen masa başı öğrenmeden çok daha uzak bir bilim ortamıdır.
Kongrelerin, bilgideki değişim hızı göz önünde bulundurulduğunda özellikle tıp kongrelerinin en önemli işlevlerinden biri, bilgiyi bu camiadaki insanlar adına güncel tutmaktır. Dünyanın her yerinden gelen hekimler alandaki değişikleri bilgi ve  yaklaşım açısından bu sayede takip ederler. Yine bunları da tartışır birbirlerinin konu hakkındaki değişken deneyimleriyle değişikleri irdeleme şansı elde ederler. 
En yeni çalışmalar, araştırmalar yine kongreler aracılığıyla camiaya duyurulur ve herkesin faydalanması için uygun bir çatı oluşturulur. Çalışma sonuçları yeni çalışmalar için fikirlerle beraber gelir ve geometrik katlanmalarla bilime katkı sağlar. 
Tüm bunlar dışında kongreler sosyal organizasyonlardır. Birbirini tanımayan ama aynı işlerle uğraşan ilgilileri bir araya getirir. Sosyal ağ oluşturmak ve bilim camiasında yer edinmek için de var olan işleviyle sadece bir organizasyon değil bir kültürdür. 
Öğrenci kongreleri bu kültüre onları hazırlama amacı güder. Tıp öğrenci kongrelerinde özelinde bakarsak sadece icra edecekleri meslek için değil bu bilimsel ortamın bir parçası olmak için eğitim aldıklarını gösterir. Öğrenci kongresi ülkemizin dört bir yanından gelen tıp öğrencilerini bilimsel çalışmalara teşvik etmek, bilimle ve bilgiyle buluşturma misyonuyla hareket eder. Kongrede alanında uzman isimlerden bilgi ve tecrübe aktarımı olur, aynı zamanda öğrencilerin hazırladığı sözlü bildiriler ve poster çalışmaları hakemli değerlendirmeler ardından kongreye kabul edilir ve bu sayede öğrencilere sunum yapma deneyimi sağlanmış olur. Böylelikle öğrenciler arkadaşlarının yaptığı sunumları dinleyerek kendileriyle benzer katılımcılardan bilgi edinmektedirler. Öğrenciler sadece okuyarak öğrenmek yerine soru sorarak tartışarak dinleyerek öğrenme şansı yakalarlar. Bilimsel programların yanı sıra yapılan sosyal programlar da öğrencilerin farklı şehirlerden gelen katılımcılarla etkileşim içinde olup sosyalleşmeleri sağlar. Ek olarak idol olarak kabul edebilecekleri hocalarla da öğrencileri bir araya getirir.

Omü Sağlık Topluluğu olarak bu yıl 11.sini düzenleyeceğimiz kongremizin konusunun FTR ve ortopedi olmasını planlıyoruz. Harekete Geçiren Kongre sloganıyla düzenleyeceğimiz kongremize geçtiğimiz yıllarda içinde bulunduğumuz kardiyoloji kongresi, nöroloji kongresi ve bizlerden önce yapılmış diğer kongreler gibi 400ü aşkın öğrenci katılımı, 30'dan fazla hoca katılımı olacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ortalama 60 şehir dışı katılımcımızı ağırlama fırsatı edinmiştik. Bu yıl yine benzer sayılarla karşılaşacığımızı düşünmekteyiz. Kongremizin cuma günü 13.30da bilimsel programla başlayıp, cumartesi günü yine bilimsel programla devam etmesini planlıyoruz. Bilimsel programımızda FTR ve ortopedi bölümlerinin en dikkat çeken alanları ve temel taşları olan skolyoz, nöropatik tuzaklar, ekstremite travmaları, her hekimin bilmesi gereken kompartman sendromu gibi konulara yer vermeyi ve gerçekleşecek 8 oturumda alanında uzman hocalarımızı öğrencilerle buluşturmayı planlıyoruz. Aynı zamanda hoca sunumlarinın yanında öncesinde hakem kararıyla seçilmis öğrenci sunumlarımız da yer alarak öğrencilere de sunum deneyimi sağlamak istiyoruz. Bunlar dışında tıp öğrencileri için bir gerçek olan TUS sınavı hakkında bize yardımcı olacak bir oturum, mesleğin en can alıcı deneyimleriyle karşılaşacağımız osteosarkom oturumu, poster inceleme oturumları, birbirinden renkli ve farklı ilgili alanlarına hitap eden workshoplarla bilimsel programımızı çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Cuma günü akşamı bilimsel programın yorgunluğunu atabilme amacıyla bir sosyal programla günü sonlandırmayı cumartesi akşamı ise gala yemegimiz herkesin keyifli vakit geçirip sosyalleşmesini amaçlıyoruz. Pazar günü sosyal programımızla birlikte renkli bir kongre finali gerçekleştirip konuklarımızı uğurlamayı planlıyoruz. 

Kongrenin sonucunda kongreye şehiriçi ve şehirdışından katılım sağlayacak 400'ü aşkın öğrencinin kongre deneyimi yaşamasını sağlayıp farklı şehirler, farklı kültürler, farklı yaşkardaki katılımcıların birbiriyle etkileşimini sağlayarak aralarında bilgi alışverişine zemin oluşturmasını, öğrencilerin vizyon olarak gelişmesine vesile olmasını, katıldıkları kongrelerin konularına göre uzmanlardan birçok bilgi edinmelerini, katılacakları diğer kongrelerde bundan edindikleri deneyimleri kullanabilmelerini sağlamayı umuyoruz. Sunum yapan öğrencilere bilimsel çalışma yapma, bilimsel bir bildiri hazırlama, topluluk önünde konuşma gibi tecrübeler kazandırırken diğer öğrencileri de bu konuda teşvik edileceğini düşünüyoruz. Böylelikle sadece kongreye gelen 400 öğrenciyi değil bu alanda vizyon kazanmalarıyla birlikte etkileşimde bulundukları ve bulunacakları herkesi olumlu etkileyeceğine inanıyoruz.

bottom of page